December 26th, 2006 by depesz | Tags: | 1 comment »
Did it help? If yes - maybe you can help me?

nie wiem. czy ja jestem jakiś lewy?
mam od jakiegoś już czasu (rok albo dwa) kompa z karta telewizyjną, wyjściem s-video z grafiki.
i ni cholery nie potrafię tego skonfigurować.
dziś usiadłem. uzyskany efekt – działa mi radio (karta tv ma też radio). ale:

  1. tylko pod programem kradio. tzn. jak odpalę kradio, to potem mi pod np. tekstowym "radio" też działa. ale bez odpalenia kradio – nie bangla.
  2. strasznie cicho
  3. szumi

poczytałem, pokombinowałem z kilkoma ustawieniami parametru tuner= do saa7134. i co? i gówno. karta działa tak samo na wszystkich "tunerach". bez sensu.
chciałem zrobić wyjście z nvidii na telewizor. zero efektu. poczytałem jakieś strony, pokombinowałem – zero efektu.
oczywiście mogę założyć, że jestem jakiś ułomny. i dlatego mi nie działa.
ale mam jakieś takie wrażenie, że pod windowsami sprawa zamknęłaby się w kilku kliknięciach. i byłoby po sprawie – wszystko by działało tak jak chcę i kiedy chcę.
czy znacie kogokolwiek kto byłby w stanie pomóc to skonfigurować?
na pytanie podobne na newsach dostałem kiedyś tonę informacji: poszukaj w google'ach. fajnie. google zwraca tysiące trafień. wszystkie są albo przeterminowane i nie działają, albo zawierają prostą treść: poszukaj w google'ach.
robię się poniekąd zdesperowany – jestem gotów zapłacić by wreszcie móc korzystać z kupionego sprzętu. zastanawiam się wręcz czy migracja na windows nie byłaby najprostszym i najtańszym rozwiązaniem.

  1. One comment

  2. # cayco
    Dec 26, 2006

    Co prawda nigdy nie odpalałem radia na karcie TV (bo nie mam radia w swojej) ani wyjścia TV w nvidii (bo mam ati i tutaj jest do tego fajny programik) ale odnośnie tego, że radio działa ci dopiero po tym jak odpalisz je w kradio: tak samo jest jak chcesz z jakiegoś programu zgrać coś z karty TV (nie ustawia się nic samo). Po prostu karta potrzebuje ustawienia jej na odpowiedni program. Raz ustawiona (przez np. kradio) działa do restartu kompa. Bez odpowiedniej inicjalizacji masz standardowe ustawienia. Spróbuj zmienić jakieś parametry w tym programie tekstowym żeby ustawiał ci przy starcie odpowiedni kanał.

Sorry, comments for this post are disabled.